Masopust v KARDAŠOVĚ ŘEČICI

21.02.2017 17:49

V sobotu 18. února 2017 navštívila růžičková koleda (doplněna i z koledy jalovcové) město Kardašovu Řečici, a podle samotných slov pana starosty, MVDr. Petra Nekuty se všem přihlížejícím přehlídka novohradského masopustu opravdu líbila. Ostatně zde je článek napsaný panem starostou K. Řečice:

Masopust se vrátil do našeho města

Tradice masopustu v Kardašově Řečici se v poslední době trochu vytrácela, ale ti starší z nás ještě pamatují velmi silné a početné masopustní reje v režii našich baráčníků pod vedením pana Lafara či paní Loulové.

Na tuto tradici jsme se snažili navázat v letošním roce, a protože nebylo dostatek masek z místních zdrojů, pozvali jsme ke spolupráci Masopustní spolek z nedalekých Nových Hradů, který je velmi početný a masopustní veselí má velmi dobře propracované a zvládnuté. K nim se pak připojily místní masky zejména v podání aktivních členek našeho divadelního souboru a masopust mohl začít.

V sobotu 18. února nastoupili před radnici mládenci v krojích s typickými růžičkovými klobouky, požádali o povolení masopustní koledy, předvedli první taneční kolečko a vysvětlili jednotlivé atributy svých kostýmů a rekvizit. Poté se vydali na koledu kolem náměstí, kde již byli očekáváni jednotlivými sousedy, kteří připravili pro průvod nezbytné občerstvení, které bylo s povděkem kvitováno jak účastníky průvodu, tak i diváky. Na pořádek dohlížela hlídka VB v dobovém automobilu, a tak všechno proběhlo v pořádku, až na kozu, která nerespektovala nic a svými bobky znečistila náměstí. Průvod hudebně doprovázela Machova kapela, zahrála u každého domu a zejména pak na konci průvodu před Plzeňskou pivnicí, do které se průvod přesunul, aby uhasil žízeň dobrým plzeňským pivem. Účastníci průvodu byli velmi spokojeni, jak s přivítáním, tak i s občerstvením v našem městě a Plzeňská pivnice se při zpěvu Sokolíků otřásala v základech. Novohradská část nás poté pozvala na jejich masopust, který bude příští týden. Po společné fotce jsme se rozloučili a všichni se těšíme na masopust v příštím roce.

Chtěl bych tímto poděkovat všem účastníkům průvodu za jejich nasazení, kterým pobavili četné návštěvníky, vlastníkům domů na náměstí za pochopení a bohaté občerstvení a příští rok znovu na shledanou při řečickém masopustu.

MVDr. Petr Nekut.

O spokojenosti s masopustním průvodem naší koledy hovoří i Soňa Svobodá a místní seniorka v následujícím článku, který byl publikován na webu Jindřichohradeckého deníku.

V Řečici obnovili tradici masopustu

V Kardašově Řečici chtějí obnovit tradici masopustu.






V Kardašově Řečici chtějí obnovit tradici masopustu.





 



 

 

 

 

 

 

 

 

Obnovený masopust v K. Řečici.V Kardašově Řečici chtějí obnovit tradici masopustu. V Kardašově Řečici chtějí obnovit tradici masopustu. V Kardašově Řečici chtějí obnovit tradici masopustu.

 

V Kardašově Řečici chtějí obnovit tradici masopustu. V Kardašově Řečici chtějí obnovit tradici masopustu. V Kardašově Řečici chtějí obnovit tradici masopustu.

 

V Kardašově Řečici chtějí obnovit tradici masopustu.

Úderem sobotní 10. hodiny se na náměstí v Kardašově Řečici ozvala muzika a k radnici dorazil průvod maškar v čele s Masopustem, aby starostu Petra Nekuta požádal o povolení k masopustní koledě. Povolení se koledníkům z Nových Hradů samozřejmě dostalo a v Kardašově Řečici tak po několika letech opět zažili tradiční masopustní obchůzku a veselení. "Masopust se tady konal naposledy asi před čtyřmi roky a my bychom ho rádi obnovili," vysvětlil Petr Nekut s tím, že koledníky si pro tuto příležitost pozvali z Nových Hradů. Ti odtud přivezli krásnou růžičkovou koledu a všem příchozím vysvětlili všechny atributy a tradice, které si s sebou právě jejich koleda nese. "Jsem ráda, že to takhle všechno vysvětlili. Sama jsem to celé ani nikdy neslyšela," přiznala Soňa Svobodová, za kterou se koledníci vydali jako první, hned po kolečku u radnice. "Tady neměl masopust takovou tradici jako na malých vesnicích, ale věřím, že se to chytí. Zapojili se i naši ochotníci a mám z nich radost. A ti chlapci z Nových Hradů jsou úžasní, ta jejich poslušnost a ctnost, tak by to mělo být," pochvalovala si seniorka, která měla pro koledníky nejen koblížky, ale i něco tekutého na zahřátí. Ostatně jako všichni, u kterých se masopustní průvod při obchůzce náměstím zastavil. Starosta Petr Nekut dodal, že pokud se tradice chytí a bude dostatečný zájem, příště může být i delší, mimo náměstí. "Snažíme se, aby to lidi bavilo. Tradice žije!" uzavřel s úsměvem.

Autor: Petra Lejtnarová

jindrichohradecky.denik.cz/zpravy_region/v-recici-obnovili-tradici-masopustu-20170219.html